Започна гласуването за любима детска книга в петото издание на "Бисерче вълшебно"

Организатор на наградата е фондация “Детски книги” и тя се провежда с подкрепата на Министерство на образованието и науката и сайта за книги и четене “Аз чета”
по статията работи: biznews.bg
Започна гласуването за любима детска книга в петото издание на "Бисерче вълшебно"

Точно в 15 часа на 15 февруари 2017 г. започна гласуването в Националната награда "Бисерче вълшебно” 2017. Над 100 заглавия ще провокират българските деца да изберат своята любима детско-юношеска книга за предходната година. Проектът, който се провежда за пета година, цели да запознае децата с модерната художествена литература, издавана на български език, и да насърчи четенето сред подрастващите.

Организатор на наградата е фондация "Детски книги” и тя се провежда с подкрепата на Министерство на образованието и науката и сайта за книги и четене "Аз чета”.

В петото издание на наградата са номинирани 104 заглавия, издадени на български език през 2016 година и неприсъстващи в задължителните списъци с учебна литература. Книгите победители ще бъдат обявени на официална церемония в края на април, а кампанията ще бъде закрита с детски книжен празник в началото на месец май в Русе, където се намира една от най-активните библиотеки от предходното издание.

"За нас е радостен фактът, че близо 1/3 от номинираните книги в петото издание на наградата за най-добра детска книга са дело на български автори.”, сподели Валентина Стоева, председател на фондация "Детски книги”.

Няма промяна в броя на категориите спрямо предишното издание на наградата. Номинираните заглавия отново са разпределени в три възрастови категории, като най-много са в "Майстори" (12-15 г.) - 40. В категорията за най-малките читатели, "Откриватели" (6-8 г.), те са 29. По-опитните книжни пътешественици в категория "Мечтатели" (9-11 г.) могат да избират от 28 заглавия. За трета поредна година в наградата присъства и специалната категория за интерактивни и мултимедийни книги "Иноватори”. В нея са номинирани 7 книги, издадени у нас през 2016 г., а вотът е пожелателен.

Организаторите отново дават възможност за колективно гласуване от учители и библиотекари, които искат да подпомогнат своите ученици да гласуват за любимата си книга.

По традиция всички номинирани издания от българските автори ще бъдат изпратени в най-голямата детско-юношеска библиотека в света - Internationale Jugendbibliothek в Мюнхен, за да се състезават за място в престижния каталог White Ravens. Тази инициатива бе възобновена през 2015 г. от фондация "Детски книги” след повече от 10-годишно прекъсване.

За втора поредна година фондацията организира и съпътстваща посланическа кампания "Активните бисерчета”, чийто старт ще бъде даден на 7 март 2017 г. в Панагюрище. Тя цели да провокира младите хора от 6 до 18 години да станат активни посланици и участници в популяризирането на единствената българска книжна награда, чието жури са самите деца. В рамките на "Активните бисерчета” те могат да покажат, че са лидери на мнение сред връстниците си, като ги призоват да четат и да гласуват за любима книга.

"Решихме да дадем началото на посланическата кампания "Активните бисерчета" 2017 именно в Панагюрище, защото учениците от местното ОУ "Проф. Марин Дринов” бяха сред най-активните популяризатори на наградата през 2016 г., което заслужено им спечели гостуване на детския писател Никола Райков в училището.", разказва излълнителният директор на фондацията Лора Филипова.

В активния период на гласуването, като съпътстващи събития, ще бъдат организирани срещи с читатели в училища, библиотеки и читалища в София и страната за разясняване целите на наградата, механизмите за гласуване и запознаване с номинираните заглавия.

Организаторите обещават още много допълнителни помощни материали за учители и библиотекари, които ще могат да бъдат открити на www.biserche.com. На сайта ще откриете и повече подробности за наградата "Бисерче вълшебно" 2017 и правилата за участие.

 реклама