Изживейте магията на Южна Америка с новите резиденции на Global Executive MBA

Global Executive MBA програмата на WU Executive Academy, един от водещите бизнес университети в света, фокусира вниманието върху бързо развиващите се икономики в Латинска Америка
по статията работи: biznews.bg
Изживейте магията на Южна Америка с новите резиденции на Global Executive MBA

Global Executive MBA програмата на WU Executive Academy, един от водещите бизнес университети в света, фокусира вниманието върху бързо развиващите се икономики в Латинска Америка. От тази година програмата, която стартира през април, ще изпраща студентите си не само в Китай, Индия и САЩ, но и в две от най-интересните от бизнес гледна точка страни: Чили и Бразилия. Резиденциите ще помогнат на участниците в програмата да се запознаят подробно със спецификите на икономическата, политическата и социалната обстановка в тези изключително различни държави и същевременно ще им предостави възможността да установят ценни контакти по време на посещенията си в местни и международни компании.

Първият випуск на Global Executive MBA, който ще пътува до Южна Америка, ще прекара 5 дни в Сантиаго, Чили и Сао Паоло, Бразилия през юли 2017 г. Проф. Барбара Щьотингер, декан на WU Executive Academy и проф. Бодо Б. Шлегелмилх, академичен директор на Global Executive MBA, казват, че изборът не е случаен: "Умишлено избрахме тези две страни защото сме убедени, че обучението там ще е от огромна полза за студентите ни. Развиващите се страни са изключително интересни, тъй като продължават да предлагат многобройни бизнес възможности. Между тях обаче съществуват фундаментални различия по отношение на институционните им рамки. Каква е социално-политическата обстановка? Колко трудно е за чуждестранните инвеститори да стъпят на пазара? Важни ли са профсъюзите? Какво се случва на пазара на труда? По отношение на тези въпроси, контрастът между двете страни едва ли може да бъде по-вълнуващ. Разбирането на различията и установяването на лични контакти на място са важен фактор за това дали един бизнес ще бъде успешен на дадения пазар, или не.”

Две различни съседки

Чили се счита за образец за икономиката в Латинска Америка. Страната има един от най-високите доходи на глава на населението и е начело по отношение на продължителност и стандарт на живота. Освен това Чили е сред най-бизнес ориентираните държави в Южна Америка и е много прогресивна в борбата с корупцията.

Бразилия, от своя страна, е шестата по големина икономика в света, но от няколко години е в рецесия. Въпреки това, независимо от бюджетния дефицит, намалелия износ и високата безработица, през последните години там се наблюдава значителен приток на преки чуждестранни инвестиции, което ясно показва, че Бразилия продължава да бъде атрактивна дестинация за чуждестранните инвеститори.

Фирмените посещения – акцентът на резиденцията

По време на петдневното си учебно пътуване до Южна Америка, участниците в програмата ще се включат в много различни активности. Ще се има както MBA лекции, така и посещения на местни и международни компании, които ще позволят на студентите да се запознаят лично с характера на бизнеса и пазара, на който оперират. За студентите са предвидени и срещи с представители на висшия мениджмънт, с които да обменят впечатления.

Обучение, геокешинг и салса

Проф. Бодо Б. Шлегелмилх смята, че резиденциите са неразделна част от първокласните MBA програми: "Не е необходимо да отидеш в дадена страна, за да научиш повече за силните и слабите й икономически страни, бизнес възможностите, които предлага и основните играчи на пазара. Добиването на теоретични познания дистанционно, обаче, не е същото като да изпиташ нещата първа ръка. Ето защо, ние отдаваме голямо значение на шанса студентите не само да станат сами свидетели на разликите в бизнес културата, регионалните политически рискове и социалните характеристики, но и да обменят мнения и опит с хора на място.”

Новият випуск на Global Executive MBA ще има възможност да добие впечатления и в други области, извън бизнеса – било то на тренировка по капоейра в Сао Пауло, по време на геокешинг лов, или на вечер, посветена на салсата. Все пак, целта на резиденцията е не само да помогне на международните студенти да получат многостранни познания за Южна Америка, но и да се опознаят взаимно.

 реклама