Шумен дигитализира общинската администрация

по статията работи: biznews.bg
Шумен дигитализира общинската администрация

Община Шумен ще дигитализира процесите на регулация и дейностите по управление на устройство на територията на общината. Това ще стане възможно с въвеждане на интегрирана географска информационна система Тобел от българската геоинформационна компания Мапекс.

За срок от шест месеца, Мапекс ще въведе цялостно решение за цифровизация на регулацията на град Шумен, включително внедряване на геоинформационна система и дигитализиране на действащите регулационни планове. Проектът ще бъде реализиран в няколко етапа като първоначално ще бъде внедрена ГИС система, а след това ще бъдат дигитализирани и интегрирани в информационната система съществуващите регулационни данни в общината. На база внедрените технологии, Община Шумен ще може по-ефективно да генерира своите официални удостоверителни документи като скици, справки, отчети, баланси и други административни документи.

В значителна степен ще бъдат оптимизирани дейностите по направление Строителство и Екология и ще се увеличи административния потенциал като се автоматизират процесите по издаване на документи и общината ще може да предложи повече и по- качествени електронни административни услуги на граждани и бизнес. "Важен елемент от подобряване на живота в общината са по-бързите, прозрачни и качествени услуги, които общинската администрация предлага.

Чрез тяхното развитие, ние целим да ускорим икономическия и инвестиционен процес в града ни и така да стимулираме неговото икономическо развитие.", отбеляза г-н Любомир Христов, кмет на Шумен. Мапекс ще управлява целия проект по въвеждане на интегрираната информационна система като ще помогне с анализ на процесите, консултиране, дигитализиране на данни, внедряване на технологични решения, тестване и обучение на служителите на общината. "Постигането на умни градове в България не е вече далечна концепция от бъдещето. Множество български градове, като Шумен, инвестират в технологии за дигитално управление на своите процеси и активи, а това е първа стъпка от реализирането на един "умен град”.", отбеляза Александър Лазаров, изпълнителен директор на Мапекс.

Избраната от община Шумен технологична платформа е Тобел - интегрирана географска информационна система, която интегрира в себе си данните, поддържани и управлявани от различни информационни системи. Тобел дава възможност за предоставяне на услуги, свързани с осигуряване на достъп до географска информация за нуждите на проектирането, благоустройството, строителството и управлението на активите. С помощта на Тобел, служителите от направление Строителство и Екология в община Шумен, ще могат да визуализират и анализират геопространствени данни, предоставят в реално време данни от влязла в сила кадастрална карта и кадастрален регистър, автоматизират процесите по направление Общинска собственост и Устройствено планиране. С въвеждането на Тобел, общинското ръководство и местна администрация ще имат достъп до актуална, достоверна и комплексна геопространствена информация за прозрачни управленски решения и отчетност, която ще подобри планирането и управлението на територията. Илюстрации на Шумен и умни градове може да откриете на следния линк: https://goo.gl/P6of1Z

За Мапекс АД

Мапекс АД е водеща българска геоинформационна компания, предоставяща геодезически и ГИС решения в областта на строителството, архитектурата и дейностите по кадастъра. Иновативните решения и геоинформационни технологии на Мапекс дават възможност за ефективно управление на геоинформация и активи от организации в публичния и частния сектор за тяхното успешно бизнес развитие. Компанията предлага пълна гама от услуги свързани с геодезия и кадастър като геодезическо измерване, GPS измерване, трасиране, проектиране, контрол на строителни работи или разработка на кадастрални карти и регистри, както и готови софтуерни и ГИС технологии. Сред тях е и географска информационна система ТОБЕЛ, създадена от Мапекс. За повече информация посетете: www.mapex.bg 

 реклама