Международно Биенале на Стъклото организира събитие в София  3

Събитието под надслов „Бъди стъклЕКО!“ разкрива възможностите за замяна на пластмасовите изделия със стъклени
по статията работи: biznews.bg
Международно Биенале на Стъклото организира събитие в София

На 05.06 (понеделник) от 10ч "Международно Биенале на Стъклото 2017" организира събитие в София под надслов "Бъди стъклЕКО!", което цели да привлече вниманието на обществото към възможностите за използване на стъклото вместо пластмасовите изделия.

В парка Гео Милев в столицата, всички желаещи ще могат да донесат стъклен амаблаж за рециклиране и така да се присъединят към инициативата. Стъклото може да бъде използвано многократно и е един от най-хигиеничните материали за съхранение на хранителни продукти и напитки.

Събитието се осъществява със специалната подкрепа на Столична община - Район Слатина, Международно Биенале на Стъклото, Нов български университет, Грийнпийс - България и сдружение "За Земята" за масова инициатива за рециклиране на стъкло – СтъклЕКО.

Международно биенале на стъклото е първото по рода си събитие в България, което цели да развие художественото стъкло по света и у нас.  В рамките на една година ще се състоят различни инициативи в няколко български града като: детски творчески ателиета, лекции, демонстрации, изложби, инсталации, кампании и други.

Световното производство на пластмаса надхвърля 80 милиона тона годишно, като всяка година се увеличава. Тя не се разгражда напълно, а се разпада на все по-малки парченца, така се поглъща от животните, а накрая се връща по хранителната верига в човешкия организъм. За производство на 1 кг пластмаса се използва 180 л. вода. Годишно 5 600 000 000 000 000 литра вода се използват за производство на пластмаса. 50% oт пластмасата, която използваме, изхвърляме веднага след еднократна употреба. Най-големите замърсители са торбички, чашки, сламки, прибори, шишета. Около 240 найлонови торбички за еднократна употреба на година се използват в България на човек от населението. Пластмасата вече заема близо 40% от повърхността на океана, тъй като 80% от замърсяването на сушата отива в Световния океан, а пластмасата е летлива и лесно попада в реките. 85% от пластмасовите частици в океана са толкова малки, че се считат за микроскопични, което ги прави още по-лесни за поглъщане от животните. Решение има – да предпочетем алтернативата на пластмасата – опаковки, съдове за съхранение и посуда, направени от стъкло, метал, плат и др., които можем да ползваме многократно.

Затова да бъдеш СтъклЕКО е добър вариант като например:

  • замениш ежегодно използваните пластмасови кутии за храна със стъклени кутии.
    На първо място те визуално изглеждат по-приятни, но по-важното е, че употребата им е здравословна. Стъклото осигурява възможност за хигиенизиране на съда, което при пластмасата е невъзможно да бъде осъществено. Освен това в масово разпространените кутии от пластмаса има множество съставки, които не са полезни за човека като: фталати, бисфеноли и други токсични вещества. При поставяне на топла храна в пластмасов съд, който е петролен продукт, Вие способствате тези вещества да влязат в реакция с храната Ви. Съхранението на продукти в хладилника Ви в стъклени кутии също е нещо, което може да направите и по този начин ще намалите ежедневното приемане на вредни вещества, съдържащи се в широкоразпространените пластмасови кутии.

  • се откажеш от чашите за еднократна употреба.

В ежедневието на детето Ви, а и във Вашето вероятно присъстват множество чаши за еднократна употреба. Направете персонални чаши от материал като стъкло, инокс и др. Първо, че ще бъде по-полезно, второ, че е по-приятно, а вероятността от разсипване на съдържанието е намалена, тъй като ако стиснете чашата тя няма да се смачка. Изчислено е, че сумата, необходима годишно за пластмасови чаши в детската градина за всички деца е 5 000 лв. Колко много можем да направим за условията в детската градина, ако спестим този разход и го инвестираме в нашите деца.

  • замениш пластмасовите бутилки за вода.

Пластмасата, която е използвана за бутилирането на вода и напитки не е предназначена за многократно използване. Сами може да се уверите в това, ако разглобите диспенсъра си и видите, че това, което ще откриете там не е "хигиенично" или погледнете дъното на 10-литровата бутилка, която използвате от 5 години, за да си сипвате минерална вода. Какво е на цвят? Въведете стъклените дамаджани и шишета. Вкусът е много по-добър и е по-полезно за Вас! Освен това при създаването на пластмасовите продукти се отделя над 2 тона въглеродни емисии, а за изгарянето им още 1,4 тона, при който процес във въздуха се отделят токсини, водещи към генни мутации, хормонални смущения, рак, астма, алергии и други.

  • да използваш зеления контейнер.

Бъди стъклЕКО като спомагаш за рециклирането на стъклото. Не забравяй когато изхвърляш опаковките от стъкло предварително хубаво да измиеш бутилката или буркана. Стъклото може да бъде рециклирано и повторно използвано, а в България вече можем да се похвалим с площадка за рециклиране на стъклени отпадъци.

Бъдете СтъклЕКО, бъдете здрави!

Линк към събитието:

https://web.facebook.com/events/419995171707762/

"Повече за кампанията "Свободни от пластмаса”:

http://www.greenpeace.org/bulgaria/bg/campaigns/plastics/materials/

Всеки желаещ да стане посланик на кампанията в детски градини, на фестивали или да се включи към почистване, може да пише на следния електронен адрес:

[email protected]

Повече за "Международно Биенале на Стъклото 2017"

Международно биенале на стъклото е първото по рода си събитие в България, което цели да развие художественото стъкло по света и у нас. Седмицата на биеналето се провежда в няколко града през месец септември-октомври на всеки две години. Годината, в която се състои биеналето е посветена на събития, обвързани с различните проявления на стъклото като средство за изразяване, производство и употреба. Програмата в рамките на една година – годината на биеналето, включва детски творчески ателиета, лекции, демонстрации, изложби, инсталации, кампании и други. Нашата визия е общество, за което изкуството е неразделна част от живота и света. Работейки в тази посока, ние вдъхновяваме авторите по света, творящи в областта на художественото стъкло, да представят и споделят своите знания. Целта ни е развитие на изкуството от стъкло в Европа и по-специално в източната част на континента. Ние припознаваме определени ценности като екзистенциални за достигането на нашите мисия и визия. Като екип от артисти самите ние сме мотивирани от следните ценности: уважение, сътрудничество, качество, новаторство, обогатяване на познанията в областта, вдъхновение и позитивно мислене.

http://www.glassbiennalebg.com

Повече за Екологичната организация "Грийнпийс”:

"Грийнпийс" е независима световна кампанийна организация, която работи за промяна на нагласите и поведението на хората, за да защити и опази околната среда и насърчи мира като: предизвика енергийна революция за преодоляване на заплаха номер едно пред планетата ни: климатичните промени; защитава моретата и океаните ни от разточителния и разрушителен риболов, както и създава глобална мрежа от морски резервати; защита на световните древни гори, както и животните, растенията и хората, зависещи от тях; работа по въпроса за разоръжаване и мир чрез преодоляване на причините за конфликта и призоваване за премахване на всички ядрени оръжия; създаване на бъдеще, свободно от токсини с по-безопасни алтернативи на опасните химикали в продуктите и производството; провеждане на кампании за устойчиво развитие на селското стопанство, отхвърляйки геномодифицираните организми, защита на биоразнообразието и насърчаване на социално отговорното земеделие.http://www.greenpeace.org/bulgaria/bg/

Повече за Екологичното сдружение "За Земята”:

ЕС "За Земята”е независима, неправителствена организация, обединяваща усилията на хора, решени да работят за създаване на природосъобразен и равнопоставен живот на нашата планета, който изключва експлоатацията на хората и природата. "За Земята”работи в сътрудничество с екологични организации на национално и международно равнище. Сдружението е член на международните организации Мрежа за наблюдение на Международните финансови институции за Централна и Източна Европа CEE Bankwatch Network, Международни Енергийни Бригади, GAIA (Глобално обединение срещу инсинераторите) и SEEEN (Екологични НПО за Южна и Източна Европа).

http://zazemiata.org/ 

 

 реклама