Цените на жилищата в София отбелязват минимален годишен спад към края на 2011 г.

В Пловдив средните цени през четвъртото тримесечие са намалели с 10,5% спрямо същия период на 2010
по статията работи: Нели Минчева
Цените на жилищата в София отбелязват минимален годишен спад към края на 2011 г.
Снимка: iNews

Според индекса на Райфайзен Имоти, който отчита измененията на реалните продажни цени на недвижимите имоти в България, средните пазарни цени, на които се сключват сделки с жилища в София, са спаднали с 1,0% през четвъртото тримесечие на 2011 г. спрямо същия период на 2010 г. Спрямо предходното тримесечие обаче средните пазарни цени на продадените жилища в столицата отбелязват ръст от 4,8%.

В Пловдив средните пазарни цени за продажба на жилищни имоти през четвъртото тримесечие на 2011 г. са намалели с 10,5% спрямо същия период на 2010 г., докато във Варна годишният спад е 5,2%. На тримесечна база индексът отчита почти еднакви изменения на средните цени на жилищата и в двата града - намаление от 4,3%.

Според анализаторите на Райфайзен Имоти едно тримесечно повишение на индекса, особено през последното тримесечие на годината, когато се сключват редица отлагани сделки, не означава непременно, че е настъпил обрат в общата тенденция.

Според тях сегментацията и ценовата диференциация на жилищните имоти на основата на рационални аргументи стават все по-очевидни - потенциалните купувачи до такава степен избягват жилищата на партера и последния етаж в многофамилните жилищни сгради, че повечето такива имоти в момента на практика са непродаваеми.

Същото се отнася и за апартаментите с нефункционално разпределение и различни скосявания, както и за традиционната липса на инфраструктура около имотите. Тъкмо обратното, завършването на втората линия на софийското метро и продължението на първата линия увеличават стойността на жилищните (и всички други) имоти в близост до тях.

Индексът на цените на недвижимите имоти на Райфайзен Имоти е измерител на динамиката на средните пазарни цени на имотите в най-големите градове в България, като анализът обхваща цените на реално продадени жилища, разположени в сгради в режим на етажна собственост. Индексът е предназначен да отговори на търсенето на достоверна информация за движението на реалните пазарни цени, на които се сключват сделки с имоти, от страна на финансови институции, инвеститори, предприемачи и граждани.

***

Райфайзен Имоти ЕООД е компания, 100% собственост на Райфайзенбанк (България) ЕАД, която предлага професионални услуги в сферата на недвижимите имоти - пазарни проучвания, анализи, оценки, консултиране, маркетиране и посредничество при покупко-продажба, отдаване под наем и наемане на жилищни и бизнес имоти.

 реклама