УниКредит Студио предствя изложбата "Голо око" на Велизар Димчев

Младата надежда на Фондация "Стоян Камбарев" посвещава проекта си на култовия художник Кольо Карамфилов
по статията работи: Данаил Казаков
УниКредит Студио предствя изложбата "Голо око" на Велизар Димчев

Галерията за модерно изкуство УниКредит Студио ще представи изложбата "Голо око" на визуалния артист Велизар Димчев. Това ще е десетата изложба в УниКредит Студио, като за краткия период от откриването си в началото на 2012 г., галерията стана предпочитано място от млади творци да представят съвременно изкуство.

Галерията се намира в един от филиалите на УниКредит Булбанк в центъра на София, на ул. "Княз Александър 1" 12 (срещу Телефонната палата) и е отворена за посетители, без вход.

Миналата година визуалният артист Велизар Димчев бе номиниран за най-престижното отличие за млади български творци - Награда за изкуство "Стоян Камбарев”. А неговата награда вече е реализирана – самостоятелната изложба "Голо око" в УниКредит Студио.

Изложбата представя живописни платна, рисувани през последните месеци в Лондон, където живее, работи и твори от близо година Велизар Димчев. Това са картини, вдъхновени от наблюдението на вселената, която човешкото око и познание могат да достигнат с телескопи като Хъбъл например. По-голямата част от тях са действително съществуващи или частично променени съзвездия, мъглявини, галактики и други.

Проектът се посвещава на големия български художник Кольо Карамфилов, който е един от откривателите на Велизар Димчев.

Младият визуален артист бе забелязан от Фондация "Стоян Камбарев" и УниКредит Студио заради изключителната му креативност и силно развития му личен художествен начин на работа в широк спектър на изобразителното изкуство - живопис, графика, пластики, видео инсталации.

Велизар Димчев e роден в Пловдив, където завършва живопис  в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, а след това и магистърска степен в класа на проф. Андрей Даниел в Национална художествена академия. Бил е резидент на Cité Internationale des Arts, Париж през 2007 г.

До сега, в работите на Велизар ясно различими са две основни линии на творчество, които осезаемо вълнуват младия автор. Едната е свързана с Franky,  измислен герой с геометризирана минималистична визия, ясно визуализиращa падението, стреса, капана  и глобалната схема. Втората му посока на работа е свързана с живописни портрети на популярни или измислени личности. В тези портрети отново го вълнуват социални и психологически деформации в душата на съвременния човек, изразени с ясна и почти гротескна мутация на физиономиите.

Ценителите на изобразителното изкуство с нетърпение очакват откриването на изложбата в "УниКредит Студио", за да се потопят в новата вселена на Велизар Димчев, която да им разкрие една напълно нова посока на творческите му търсения. Изложбата "Голо око" може да бъде видяна от 3 април до 7 май.

 реклама