Shell започва дейност в Черно море

Shell получава достъп до залежи в Черно море, което от своя страна допълва портфолиото от проекти на компанията в Украйна
по статията работи: Елица Елефтерова
Shell започва дейност в Черно море

На 15 август 2012 г. група инвеститори, в т.ч. и Shell, спечели търга за разработване на Скифския участък от украинския шелф на Черно море.

Групата, оглавявана от Ексон-Мобил, която включва Shell, OMV Petrom и държавната украинска компания Надра Украйна, получи правото да извършва проучване за дълбоководен добив в зона от 16 698 кв. км в украинския шелф на Черно море.

Така Shell получава достъп до залежи в Черно море, което от своя страна допълва портфолиото от проекти на компанията в Украйна, свързани с добив на природен газ на суша.

Успешното съвместно участие в търга на тези компании демонстрира комбинация от опита за дълбоководен добив на нефт и газ, технологичните познания, финансовата мощ и екологичната ориентация на международните петролни компании с ключовата експертиза на национална нефтена компания.

Следващата стъпка в този процес е да бъдат договорени условията на работа между всички спечелили търга страни. Съгласно подадената заявка Ексон-Мобил ще оперира проекта с 40 % участие в него, Shell ще държи 35%, OMV Petrom – 15 %, а Надра Украйна ще бъде с 10 % участие.

 реклама