VIVACOM и Община Варна реализираха иновативен проект за градския транспорт в морската столица

Във варненските автобуси вече са монтирани смартфони, които работят в 3G мрежата на телекомуникационния оператор
по статията работи: Данаил Казаков
VIVACOM и Община Варна реализираха иновативен проект за градския транспорт в морската столица
Снимка: vivacom

VIVACOM, съвместно с Община Варна, реализира пилотен проект за градския транспорт на варненци. От тази седмица пътниците в "Градски транспорт" ЕАД в морския град ще могат да проверяват след колко време ще пристигне автобусът им. Това ще става на интернет страницата www.varnatraffic.com, която ще бъде достъпна от всички мобилни устройства. Докато пътуват в автобусите, варненци ще могат да използват безплатен Wi-Fi. Новата придобивка за гражданите, както и възможността за контрол на движението на автобусите от централната диспечерска система, е резултат от въвеждането на цялостно иновативно технологично решение, което е разработено от VIVACOM и местен партньор.

Във варненските автобуси вече са монтирани смартфони, които работят в 3G мрежата на телекомуникационния оператор. Чрез тях се поддържа връзка между автобусите и централната диспечерска система. Решението позволява посредством внедрената в устройството NFC технология, всеки от шофьорите да има собствена идентификационна карта, чрез която да се следи персонално изпълнението на автобусните разписания по зададения маршрут.

Вторият етап на проекта предвижда на спирките да бъдат монтирани електронни информационни табла. На тях ще се изписва след колко време пристига всеки от автобусите. В допълнение, всеки пътник на "Градски Транспорт" ЕАД във Варна ще може в реално време да направи справка от своя смартфон за актуален автобусен график и маршрут.

Варна е първият град, в който се прилага такова иновативно комуникационно решение. Партньорството между Община Варна и VIVACOM ще допринесе за повишаване стандарта на живот в морската столица.

 реклама