Експо Баня София като алтернативно културно пространство получи наградата на БХРА за 2011 г.

Деветото Международно туристическо изложение „Културен туризъм” се проведе във Велико Търново
по статията работи: Елица Елефтерова
Експо Баня София като алтернативно културно пространство получи наградата на БХРА за 2011 г.
Снимка: sxc.hu

Деветото Международно туристическо изложение "Културен туризъм” се проведе във Велико Търново от 19 до 21 април 2012 г.  Форумът се организира от Общинска агенция по туризъм "Царевград Търнов” и Община Велико Търново, съвместно с Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация  (БХРА) и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА)  и с любезното съдействие на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Международно туристическо изложение "Културен туризъм” е най-мащабният и утвърден форум в България, който акцентира върху проблемите, развитието и перспективите на културния туризъм. Събитието приключи с официално връчване на награди за принос и развитие на културния туризъм в страната. Сред наградените са община Бургас, община Смолян, община Чепеларе, община Пловдив, община Враца, община Стара Загора и г-жа Бисерка Огнянова за личност с принос в развитието на културния туризъм. Традиционната награда на БХРА за 2011 г. бе присъдена на "Рока България” АД за утвърждаване на изложбена зала Експо Баня София, като алтернативно културно пространство в столицата.

За Рока България, наградата е признание за успешно реализираната идея да създаде в сърцето на София място за интересни и разнообразни срещи на общността с родната и световна култура и изкуство. Изложбената зала на Рока България, Експо Баня София, е некомерсиално пространство, в което е организирана постоянна експозиция от изделия за банята, създадени от именити световни дизайнери като Moneo, Chipperfield, Herzog & de Meuron, Benedito, Giugiaro, Schmidt & Lackner и др.  Открита е през 2007 г. на мястото на историческия магазин София на бул. Мария Луиза 16.

Оттогава, заедно с постоянната експозиция, Експо Баня София е домакин на редица културни събития, сред които представяне на официалните награди на Европейския съюз за модерна архитектура, връчвани от фондация Mies van der Rohe, международното изложение EXPO 2008 ZARAGOZA, множество фотоизложби като "София с обич за водата” и "Дакар – сбъдната мечта”; семинари, концерти, сред които и световната премиера на проекта Теодосий Спасов и Небесни струни и преди месец премиерата на най-новия проект на Теодосий Спасов с музикантите Мирослав Турийски и Александър Леков.

 реклама