ЖП превозът на извънгабаритни товари е 3 пъти по-евтин от автомобилния  2

Делът на железопътния товарен превоз в България е едва 9%
по статията работи: biznews.bg
ЖП превозът на извънгабаритни товари е 3 пъти по-евтин от автомобилния

Почти 3 пъти по-евтин излиза железопътният превоз на извънгабаритни товари[1] в сравнение с автомобилния, изчисли ЦЕНТРАЛНА ЕНЕРГОРЕМОНТНА БАЗА ЕАД (ЦЕРБ). Това е единствената компания в България, която извършва превози с вагон-лодка. По-изгодно е дори в случаите, когато се налага комбиниране на жп и шосеен транспорт, поясняват от компанията.

Освен на по-ниска цена, с железопътната мрежа може да се превозват и по-тежки товари. Транспортът с вагон-лодка е по-екологичен от автомобилния, по-малко се влияе от метеорологичните условия, и е с по-нисък риск от инциденти. Единственият съществен недостатък е, че изисква повече време за извършване, поради по-ниската скорост на железопътните превозни средства.

През 2016 година у нас са издадени над 2 400 броя разрешителни за автомобилен превоз на извънгабаритен товар по данни на Агенция "Пътна инфраструктура.

Европейската комисия е заложила като цел до 2030 г., 30% от товарите, превозвани на разстояние над 300 км чрез автомобилен транспорт, да се прехвърлят към железопътен или воден транспорт. Този процент трябва да надхвърли 50% до 2050 г. Основната причина за тази разпоредба е, че въглеродните емисии от железопътния транспорт са с 3,5 пъти по-ниски на тон-километър в сравнение с тези от автомобилния транспорт, както и са по-икономически изгодни.

Данни за 2013 г. показват, че относителният дял на железопътния товарен превоз в България е едва 9%. За сравнение в Румъния е 22%, а в Латвия над 60%, като средно за страните от ЕС е 18%. [2]

 

Единствената функционираща вагон-лодка за транспортиране на инвънгабаритни товари по железопътни релси в България е собственост на ЦЕРБ. Тя превозва трансформатори и електрически машини, както и масивни съоръжения от всички отрасли на промишлеността до 250 тона.

ЦЕРБ предвижда жп транспортът на извънгабаритни товари да става все по-предпочитан. Поради големия потенциал на тази услуга, в края на 2016 г. компанията закупи на търг от "Холдинг БДЖ" ЕАД втора вагон-лодка(осемосна), която ще бъде пусната в движение тази година. Предимството й е, че може да превозва по-високи товари (до 96 т) поради ниската си товарна площадка.

 реклама