Китай има интерес да инвестира в българското земеделие

Обсъдена е и възможността за доставка на дехидратирани фуражи от България за Китай
по статията работи: Нели Минчева
Китай има интерес да инвестира в българското земеделие
Снимка: sxc.hu

Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров се срещна с главния заместник-кмет в Общинското правителство на гр. Тянжин Донглианг Йанг и заместник-кмета отговарящ за земеделието, селските райони, горите, безопасността и контрола върху храните Ли Венкси в гр. Тянжин, Китай. Град Тянжин е един от четирите автономни града в КНР, които се управляват от собствено общинско правителство директно подчинено на Пекин с население 12 млн. жители.

По време на срещата китайската страна потвърди интереса си за инвестиции в българското земеделие. От своя страна д-р Цветан Димитров подчерта традиционно добрите отношения между двете държави, които са изграждани дълги години, както и факта че на базата на тези отношения може да се развият комплексни дейности в областта на селското стопанство.

Българската делегация посети една от най-големите винарни в Китай "Династия" основана през 1980 г., където бяха обсъдени въпроси по отношение на търговските взаимоотношения с България. Зам.-министър Димитров се срещна с представители на млечния сектор в региона на гр. Тянжин., на която бяха обсъдени възможностите за сътрудничество в производството, преработката и търговията с млечни продукти. Също така бе дискутирана и възможността за доставка на дехидратирани фуражи от България за Китай.

Зам.-министър Димитров посети и община Баоди, която се населява от около 1 млн. жители. Той проведе среща с ръководителя на сектор селско стопанство в региона, г-н Фанг Жиа Фенг, на която се обсъдиха възможностите за двустранно сътрудничество в аграрния сектор.

Утре, 10 ноември 2011 г., зам.-министър Цветан Димитров ще се срещне с зам.-министър на земеделието на КНР, г-н Гао Хонбин.

 реклама