Китай откри първата си инвестиция в земеделието в България

Тяндджин агробизнес къмпани ще отглежда царевица, люцерна и слънчоглед
по статията работи: Нели Минчева
Китай откри първата си инвестиция в земеделието в България
Снимка: Булфото

Китайската държавна компания Тянджин агробизнес къмпани откри първата инвестиция в България и в Европейския съюз. Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и зам.-министърът на земеделието на Китайската народна република Гао Хонбин прерязаха официално лентата край нивите на село Бойница, Видинско.

Инвестицията е в размер на 10 млн. евро на първия етап, обяви министър Найденов. Китайската компания е арендовала 20 000 декара земя в Северозападна България и най-вече в Бойница. Тя ще отглежда царевица, люцерна и слънчоглед. Продукцията ще се изнася за Китай.

Тянджин агробизнес къмпани има намерения да инвестира още 20 млн. евро, както и допълнително средства в животновъдството, каза министърът. Той допълни, че инвестицията е в най-бедния край на ЕС - село Бойница.

Надявам се, да съживят икономиката в този прекрасен край, заяви министър Найденов. По думите му германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Никола Саркози наскоро обявиха, че ЕС гледа за привличането на китайски капитали. Ние вече започваме да го правим, каза министърът.

Надяваме се, на успех на проекта, посочи зам.-министърът на земеделието на Китай Гао Хонбин. Взаимоотношенията между двете страни са добри и се развиват. Надяваме се, България и Тянджин агробизнес къмпани да излезе на европейските пазари. Също така, компанията да развива своя бизнес тук и икономиката на България.

 реклама