На Международния ден без платмасови торбички „Грийнпийс“ и „За Земята“ с призив към министъра на екологията

Днес двете екоорганизации канят всички активни граждани пред сградата на Министерството на околната среда и водите да изразят своята позиция
по статията работи: biznews.bg
На Международния ден без платмасови торбички „Грийнпийс“ и „За Земята“ с призив към министъра на екологията

По повод Международния ден за свят без платмасови торбички – 3 юли от 9.00 ч. екоорганизациите "Грийнпийс" и "За Земята" канят всички активни граждани пред сградата на Министерството на околната среда и водите да изразят своята позиция.

Целта на събирането е призив към министъра на околната среда и водите Нено Димов да предприеме незабавни и решителни мерки за спиране на замърсяването с т.нар. найлонови торибички.

Исканията в акцията, която е част от кампанията "Свободни от пластмаса", включват незабавно прилагане на ефективна и прогресивно растяща еко-такса върху всички тънки пластмасови торбички до 50 микрона, последвано от пълната им забрана през 2025 г. Активистите настояват събраните от таксата средства да влизат в специален фонд за предотвратяване на образуването на отпадъци от пластмасови изделия за еднократна употреба.

Употребата на пластмасови торбички за пазаруване в България продължава да расте, въпреки въведената от 2011 г. еко-такса. Съществуващата такса не е ефективна, защото от нея са освободени масово разпространените пластмасови торбички с дебелина над 25 микрона, както и поради липса на контрол на пазарите и малките магазини. Постоянно растящите разходи за сметосъбиране, третиране, депониране и почистване на обществените места от разпилените пластмасови торбички се заплащат двойно от хората: веднъж в ролята на потребители и втори път чрез такса "битови отпадъци".

В изпълнение на европейските цели някои страни в Европа като Италия са забранили пластмасовите торбички, а други като Ирландия налагат ефективна такса, с което постигат значителен спад в потреблението им. За разлика от тях България изглежда отлага мерките до последния срок в края на 2018 г., когато всички тънки (до 50 микрона) пластмасови торбички трябва да престанат да се предлагат безплатно на мястото на продажба на стоките или продуктите.

Замърсяването и щетите, причинени от еднократните пластмасови торбички, са добре известни. Торбичките са вторият най-често срещан отпадък по речните дерета, водоемите и плажовете в Европа. Благодарение на лекотата си те достигат от сушата до моретата, където причиняват смъртта на над 100 000 животни годишно. Под влиянието на утравиолетовите лъчи торбичките се разпадат на микроскопични пластмасови частици, които лесно навлизат в хранителната верига, а оттам и в човешкия организъм, където могат да причинят сериозни здравословни проблеми. Едва 6% от пластмасовите торбички се рециклират, останалото количество отива на сметища или се изгаря, а голяма част от торбичките остава като замърсител в градската и природната среда за столетия напред.

Според Евгения Ташева от екологичното сдружение "За Земята”: "Пластмасовите торбички не са незаменими, алтернативите са многобройни, започвайки от позабравените платнени торби."

По данни на НСИ между 2011 г. и 2014 г. производството и продажбата на пластмасови торбички в България нараства с 30%, докато населението и брутният вътрешен продукт на страната спадат.

Източник: https://infostat.nsi.bg/infostat/pages/reports/result.jsf?x_2=743

Директива (ЕС) 2015/720 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2015 година за изменение на Директива 94/62/ЕО по отношение на намаляване на потреблението на тънки пластмасови торбички за пазаруване.

Източник:http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/HTML/?uri=CELEX:32015L0720&from=EN

Пластмасов Калкулатор:

Провери колко голям е пластмасовият ти отпечатък – проследи този линк!

https://act.greenpeace.org/page/9669/petition/1

Всеки желаещ да стане посланик на кампанията в детски градини, на фестивали или да се включи към почистване, може да пише на следния електронен адрес:

plastic-free@zazemiata.org

Повече за кампанията "Свободни от пластмаса”:

http://www.greenpeace.org/bulgaria/bg/campaigns/plastics/, част от световното движение "Освободи се от пластмасата" / #BreakFreeFromPlastic: Повече информация на: https://www.breakfreefromplastic.org/

Повече за Екологичната организация "Грийнпийс”:

"Грийнпийс" е независима световна кампанийна организация, която работи за промяна на нагласите и поведението на хората, за да защити и опази околната среда и насърчи мира като: предизвика енергийна революция за преодоляване на заплаха номер едно пред планетата ни: климатичните промени; защитава моретата и океаните ни от разточителния и разрушителен риболов, както и създава глобална мрежа от морски резервати; защита на световните древни гори, както и животните, растенията и хората, зависещи от тях; работа по въпроса за разоръжаване и мир чрез преодоляване на причините за конфликта и призоваване за премахване на всички ядрени оръжия; създаване на бъдеще, свободно от токсини с по-безопасни алтернативи на опасните химикали в продуктите и производството; провеждане на кампании за устойчиво развитие на селското стопанство, отхвърляйки генномодифицираните организми, защита на биоразнообразието и насърчаване на социално отговорното земеделие.

http://www.greenpeace.org/bulgaria/bg/







Повече за Екологичното сдружение "За Земята”:

"За Земята” е независима, неправителствена организация, обединяваща усилията на хора, решени да работят за създаване на природосъобразен и равнопоставен живот на нашата планета, който изключва експлоатацията на хората и природата. "За Земята” работи в сътрудничество с екологични организации на национално и международно равнище. Сдружението е член на международните организации Мрежа за наблюдение на Международните финансови институции за Централна и Източна Европа CEE Bankwatch Network, Международни Енергийни Бригади, GAIA (Глобално обединение срещу инсинераторите) и SEEEN (Екологични НПО за Южна и Източна Европа).

http://zazemiata.org/

 

 

 реклама