Община Приморско оценява значението на културно-историческото наследство

Директорът на Общинския музей Даниел Пантов: Започваме подводна археология в Ропотамо
по статията работи: biznews.bg
Община Приморско оценява значението на културно-историческото наследство

Община Приморско, която през тази година отбелязва 20-годишен юбелей от създаването си, даде пример за инвестиции в най-важния за страната ни туристически продукти - културно-историческото наследство на България, което е люлка на днешната цивилизация. Директорът на Общинския музей в Приморско Даниел Пантов  лично работи при археологическите разкопки на могилата, където е открито  златното съкровище на тракийски аристократ от края на IV, началото на  III в. пр. Хр., по времето на Лизимах.
Накитите са за конската сбруя, намерени в разбита и претърсена гробница в една от могилите край града. За да останат в музея в Приморско, общината е финансирала закупуването на специална техника с охранителна система за съхраняване на  находката.

Господин Пантов, година след откриването на златното съкровище, какво ново има от работата на Вашия екип по тези разкопки?

- Тези разкопки на практика приключиха с откриването на златното съкровище през есента на миналата година. По въпросния обект тече процедура за изготвяне на проект за реконструкция на съоръжението, в което бяха открити накитите. Защото при откриването им установихме, че то е било разрушено, вероятно III – IV в. сл. Хр., или малко след неговото изграждане. Голяма част от строителните материали (квадри) открихме в насипа, който е бил възстановен незнайно защо след оскверняването. 

Започнахте подводна археология в района на Ропотамо, какво очаквате като резултат?  

- През 80-те години на миналия век международна експедиция установи наличието на останки от селищна структура от Бронзовата епоха и Късната Античност. Вероятно селището от късната античност е претърпяло природен катаклизъм, който е вдигнал водното ниво и в момента останките му са под водата.Проучва се жилище или складово помещение в което се откриват множество керамични фрагменти и цели съдове. Изследваната площ обхваща два квадрата с размери 5 на 5, или общо 50 кв. м. Добрите резултати са следствие от предварително изследване на територията с георадар. Водеща институция там е Центъра по подводна археология.

-         - Черноморието е люлка на световната цивилизация, поне според чуждите учени. Нашите явно са по-скромни, но предвиждате ли проучването на по-древни пластове, които датират от най-ранните до този момент изследвания по земите ни – Варненски некропол с датировка 5-6 хилядолетия назад?- Разбира се желанието ни да проучваме обект от V – то хилядолетие е голямо, но към този момент нямаме информация и данни за наличието на такъв на територията на община Приморско. Продължаваме проучването на според нас перспективни участъци, в които след време може да се окаже, че има следи от този период. Паралелите са естествени и логични за цялото Черноморие, на за съжаление този процес изисква големи ресурси. В тази връзка за по – прецизни проучвания предстои закупуването на георадрна апаратура, която ще доведе до много по- добри резултати. 

Не е тайна, че разчитате на финансиране главно от  Община Приморско и благодарение на  кмета д-р Димитър Германов, който дава пример на много други общини с ръста на туристически поток към културно-историческите обекти в региона. Разчитате ли и на друго финансиране при разрастване на проучванията?

- На първо място искам да изкажа благодарност за подкрепата на кмета на община Приморско за това, че отчита важността на нашата работа, която допринася за развитието на културно-историческото наследство и популяризирането на културния туризъм. Той е безспорно много важна част от туристическото развитие на всички общини в България. Развиваме се с бързи темпове само и единствено благодарение на личното отношение към работата ни от страна на Кмета на община Приморско - д-р Димитър Германов. Показателен е фактът, че като млада институция, само на две години, нашият музей разполага с модерна експозиция и новоизграден трезор, отговарящ на 6-та степен на сигурност и покриващ всички изисквания за съхранение на ценни експонати от рода на Панагюрското златно съкровище. Относно финансирането – разчитаме основно на общинския бюджет като се надяваме и на частни дарителски инициативи.

Какво предстои да изследвате в следващите месеци?   

- Към момента екипът ни извършва археологически проучвания на място, което е в съседство с въпросната могила. Обектът представлява отново могила от среден тип с височина на могилния насип до два метра. За сравнение – проучената през миналата година беше с височина 6 – 7 метра. Вече сме на етап проучване на могилния насип. Установяваме два хронологични периода, датирайки ги чрез откриването на фрагменти от битови керамични съдове.  Първият период е установен в източния сектор на могилата и се датира от III – IV в. сл. Хр. Вторият период – в западният сектор е синхронен с могилата, която проучвахме миналата година – края на IV началото на III в. пр. Хр. Така че в следващите месеци предстоят детайлни проучвания на евентуално гробно съоръжение.

Кои според Вас са най-важните културно-исторически обекти за развитие в района на Приморско?

- За мен като изследовател всички обекти са еднакво значими. По – важното е да бъдат подробно проучени, за да се извлече максимална информация от времето на обитаването им. Като с по-голяма площ са крепостите при река Ропотамо – Фармакида, Лъвска глава, Маслен нос, Малкото кале, тракийското светилище Бегликташ и крепостната стена Урдовиза в град Китен.

 реклама