Отбор от България ще вземе участие в регионалните финали на състезанието на Майкрософт Imagine Cup

Проектът на Радостин и Стилиян Емануилови ще се състезава с участници от още 7 държави
по статията работи: biznews.bg
Отбор от България ще вземе участие в регионалните финали на състезанието на Майкрософт Imagine Cup

Радостин Емануилов, ученик в 11 клас на СУ "Сава Доброплодни" в гр. Шумен, и Стилиян Емануилов, студент в University of Edinburgh, ще вземат участие в регионалния финал на най-голямото международно технологично състезание за младежи Imagine Cup, който ще се проведе на 12 май 2017 г. в Загреб.

Проектът им "Let Me Dance” представлява мултиплатформено приложение, главните цели на което са свързани с борбата с наднорменото тегло и разработване на двигателни модели при хора с двигателни нарушения. Приложението използва стандартна уеб камера и до 12 цветни ленти от велкро, поставени на ръцете и краката. Засичайки цвета на лентите, камерата предава информацията към изкуствен интелект, който е част от приложението. Ръководител на проекта е Ангел Ангелов, преподавател в СУ "Сава Доброплодни", Шумен

Първата от целите е осъществима чрез разучаване на танцови модели от страна на потребителя, които са заложени в приложението, и от друга страна, обучение на изкуствения интелект чрез демонстрация на подобни модели от страна на потребителя.

Втората от целите би могла да се реализира като изкуствения интелект разпознава определени движения на потребителя и на базата на жестовото управление на интерфейса могат да бъдат управлявани периферни устройства, приложения и др.

За поредна година Майкрософт предоставя на студенти и ученици от цял свят възможност да демонстрират уменията си по програмиране и да реализират софтуерните си проекти. Imagine Cup се провежда от 2003 г. насам като участниците работят съвместно с ментори и лидери в ИТ индустрията.

"В Майкрософт се стремим да помогнем на хората и организациите да постигат повече. Вярваме, че Imagine Cup може да отвори вратите на ученици и студенти за много бъдещи успехи. Ако имате страхотна идея и добър екип, ние ви даваме възможност да я реализирате и да видите софтуерното си решение, инсталирано на милиони устройства по света", коментира Алекс Йочев, Технологичен евангелист в Майкрософт за регион CEE Multi-country Europe.

В регионалните етапи от Imagine Cup участват младежи от цял свят, в това число и България. Кандидатите трябва да са ученици или студенти (в това число и докторанти), навършили 16 години, в отбори от максимум трима човека. Преди да достигнат до глобалния финал на състезанието, екипите се състезават и представят проектите си пред експерти по време на регионалните етапи. На 12 май 2017 г. ще се състезават проекти на отбори от общо 8 държави – Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватска, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения.

Регионалните победители могат да бъдат избрани и да пътуват за световния финал на разноски на Майкрософт и ще се състезават с най-креативните и талантливи отбори за голямата награда – финансиране в размер на 100 000 щатски долара.

Световният финал на Imagine Cup ще се състои през месец юли 2017 г. в Сиатъл, САЩ.

 

 реклама