Ремонтираме грузинска ВЕЦ от преди половин век

Последната поръчка е за 650 000 лева. Изпълнител е Централна енергоремонтна база
по статията работи: Ралица Стоянова
Ремонтираме грузинска ВЕЦ от преди половин век
Снимка: sxc.hu

Рехабилитация на грузински ВЕЦ-ове, изградени преди повече от половин век, извършва Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ). Това съобщиха от предприятието. Електроцентралите са собственост на чешката компания Енерго-Про, която неотдавна придоби и Е.ОН България.

"Последната поръчка е на стойност 650 000 лева - модернизация на хидрогенератор, в резултат на което е повишена мощността му с 12 %. В момента тя е 9,5 мегавата”, обясниха от ЦЕРБ. Съоръжението е част от ВЕЦ Гумати, Грузия.

Според представители на ремонтната база водноелектрическите централи (ВЕЦ) са най-добрият тип зелена енергия, защото започват да произвеждат ток само за няколко минути, докато на една ТЕЦ са й необходими часове, за да се "задейства”.

Добиването на енергия от водноелектрически централи в Грузия, както и възможната й търговия от страната през Турция към България, беше основна тема на срещата между българския и грузинския премиер, която се състоя преди дни. Според последния задълбочаването на отношенията между трите страни (България, Грузия и Турция по средата) ще спомогне за това страната ни да се превърне във врата за Азия към Европа, а Грузия - във врата за Европа към Азия.

Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ) е най-голямото предприятие за диагностика, ремонт и поддръжка на електрически машини и съоръжения у нас. Работи по проекти на AES, НЕК ЕАД, ЕСО, Е.ОН, ЧЕЗ Разпределение, Мини Марица Изток ЕАД, Лукойл, БДЖ, Свилоза Public Power Corporation S.A. (националната електрическа компания на Гърция), Eнерго Про Чехия, МЕТКА Гърция, ЕЛЕМ Македония и др. Има всички европейски сертификати за качество.

Чешката компания Енерго- Про стъпва на енергийния пазар в Грузия през юни 2007 г.

По отношение на брой обслужвани клиенти, продажби и заета територия, Енерго-Про Грузия е най-голямата енергийна компания в страната, която произвежда и доставя електроенергия. Тя притежава 10 средни по размер водноелектрически централи с общ капацитет от 414 мегавата., 7 от които са позиционирани в западна Грузия.

Компанията обслужва 70 % от територията на Грузия и има над 860 000 клиенти.

ВЕЦ Гумати е с инсталиран капацитет от 67 мегавата. ВЕЦ Гумати I и ВЕЦ Гумати II създават каскадата на централата, която предвижда използването на сектор от 12 км. от река Риони за енергийни нужди. Високата 30 метра бетонна язовирна стена се намира на около 7 км северозападно от града Кутаиси на р. Риони, създавайки резервоар с вместимост от 13 милиона кубични метра. Централата е пусната в експлоатация през 1958 година.

 реклама