Ръст при геймърските конфигурации отчитат от веригата за продажба на компютри Plasico

по статията работи: biznews.bg
Ръст при геймърските конфигурации отчитат от веригата за продажба на компютри Plasico

Ръст в продажбите на компютърни конфигурации за видеоигри отчитат от българската технологична компания Plasico IT Superstore. През първото тримесечие на 2017 г. компанията отчита впечатляващо нарастване на продажбите на геймърски компютри, в сравнение със същия период на миналата година и очакванията са тази тенденция да се запази и през следващите месеци. Данните правят впечатление на фона на цялостното забавяне в сегмента на персоналните компютри през последните месеци.

Сред основните причини за ръста при гейм конфигурациите е увеличаващата се популярност на видеоигрите като масова форма на забавление, както и развитието на т.нар. "електронни спортове" - професионални състезания по различни игри. Това означава, че геймърските компютри вече не се възприемат само като средство за забавление, а се превръщат и в сериозен приходоизточник, тъй като подпомагат развитието на професионалните геймъри. Днес наградните фондове на такива турнири в България достигат четирицифрени, а понякога и петцифрени суми, а при някои чуждестранни турнири – дори милиони. Най-добрите професионални геймъри в света пък печелят седемцифрени суми годишно от турнири и рекламни договори. Същевременно в зараждащата се около тях екосистема вече се създават редица нови професии като коментатори на мачове, стриймъри, треньори на отбори по електронен спорт, организатори на турнири, водещи и др.

"В близко бъдеще за растежа на този сектор се очаква да спомогне и появата на редица нови модели видеокарти и процесори, които ще подобрят още повече изживяването при игра. Екипът ни е подготвен за тази тенденция и предстои да пуснем нови геймърски конфигурации с още по-добри характеристики за игра. Същевременно развитието на гейм пазара стимулира и продажбите на множество допълнителни продукти - от специализирани слушалки и клавиатури за игра, през контролери и конзоли, до геймърски столове и дори бюра" - разказва Десислав Драгнев от Plasico IT Superstore.

Самите видеоигри също се превърнаха в масово забавление през последните години и вече надминават по печалби филмовата индустрия. Често новите заглавия отчитат милионни продажби още през първия ден от пускането си на пазара, а в някои от тях дори участват популярни актьори. Аудиторията на този тип забавление също се променя и ако допреди десетина години геймърите бяха предимно младежи под 20 – годишна възраст, то днес делът на улегналите хора над 30 години със семейство и кариера вече е осезаем. Делът на жените сред тях също нараства с бързи темпове. Всички тези фактори увеличават търсенето на геймърски компютърни конфигурации.

Не на последно място сред причините са и все по-достъпните цени на техниката от такъв клас. Показателно в това отношение е, че все по-често у нас се търсят както настолни компютри за игра, така и геймърски лаптопи, отчитат още от компютърната верига. Тези машини често са с четириядрени процесори, 8GB или 16GB оперативна памет и мощни видеокарти, което позволява на тях да се играят най-новите и ресурсоемки заглавия.

 реклама