Спиди придобива куриерска компания в Румъния и привлича стратегически инвеститор

По този начин Спиди започва да реализира плановете си за регионално развитие
по статията работи: Данаил Казаков
Спиди придобива куриерска компания в Румъния и привлича стратегически инвеститор

Най-голямата българска куриерска компания Спиди АД подписа предварително споразумение за придобиване на 100% от капитала на Дайнамик Парсъл Дистрибюшън СА (Румъния) и 100% от капитала на Геопост България ООД. Двете дружества са дъщерни на френската компания ГеоПост СА* и турската Геопост Юртичи Карго Сервизи АС и оперират на румънския и българския пазар на куриерски услуги.

По този начин Спиди започва да реализира плановете си за регионално развитие, като с придобиването на двете дружества българската куриерска компания ще има възможност да се фокусира върху консолидирането на българския и румънския пазар, като предоставя интегрирани логистични услуги на клиентите си от двете държави. Допълнително, Спиди ще има директен достъп до сухопътната мрежа на DPD в Европа, като пълноправен член.

Същевременно, сделката ще даде възможност на ГеоПост да придобие първоначално до 25% от капитала на Спиди като стратегически инвеститор, който през 2020 г. ще има опция да увеличи дела си до значително мажоритарно участие в дружеството.

Транзакциите ще бъдат реализирани при оценка на дружествата базирана на ЕV/EBITDA от 8 пъти.

Необходимите средства за придобиването на дружествата и инвестиционната програма за Румъния са на стойност от 30 милиона лева. Пълното финансиране ще бъде осигурено с увеличение на капитала на Спиди АД и с привличането на дългосрочен инвестиционен заем.

ГеоПост е част от френската Ла пост груп (La Poste Group) и развива международния куриерски бизнес на групата. Компанията оперира в 40 европейски страни и е втората по големина в Европа с приходи от 4.39 милиарда евро през 2013 г.

 реклама