Създаваме Булгарплод в Пазарджик

Ще бъде отворен център за изкупуване на първичната продукция и първичната обработка на плодове и зеленчуци
по статията работи: Нели Минчева
Създаваме Булгарплод в Пазарджик
Снимка: МЗХ

Държавата ще подпомогне създаването на център за изкупуване на първичната продукция и първичната обработка на плодове и зеленчуци в Пазарджик. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на българския щанд на Международното селскостопанско изложение "Зелена седмица” в Берлин.

Това е било договорено по време на посещението на министър Найденов в Пазарджик по-рано тази седмица. "Експортът на плодове и зеленчуци за миналата година е нараснал четири пъти”, каза министърът.

За да продължим тази тенденция и за да подпомогнем допълнително сектора, разчитаме също и на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. и по-специално на мярка 121 "Модернизиране на земеделските стопанства”, по която през миналата година бяха прехвърлени 27 млн. евро, 10 млн. евро, от които бяха заделени само и единствено за сектор плодове и зеленчуци, каза зам.-министър Светлана Боянова.

Подадените заявления бяха повече отколкото средствата, което показва интереса на земеделските производители, уточни зам.-министър Боянова. За тази година също сме поискали прехвърляне на още 140 млн. евро, към мярка 121, като голям ресурс от тях отново ще бъде заделен за този сектор, допълни още тя.

 реклама